Workshop Hergebruik van natuurmaaisel

Op dinsdag 6 juni organiseerden Natuurpunt en Natuurinvest in het kader van het Europese LIFE project Green Valleys een eerste workshop rond het hergebruik van natuurmaaisel. 

33 geïnteresseerden kregen een breed gamma aan presentaties voorgeschoteld rond composteren, mono-fermentatie (LIFE GR4SS), veenvrije potgrond, biochar en isolatiemateriaal als mogelijke toepassingen van grassige beheerresten uit het natuurbeheer en bermbeheer. Het werd al snel duidelijk dat er technisch al veel erg interessante mogelijkheden beschikbaar zijn die zowel natuurbeheerders als landbouwers ten goede zouden kunnen komen, maar dat een duidelijke wetgeving omtrent boerderijcomposteren helaas al jaren op zich laat wachten.

In de namiddag was er, na een korte toelichting bij het machinepark van LIFE Green Valleys, een excursie naar verschillende types graslanden van het Silsombos, gaande van recent omgevormde akkerlanden tot reeds goed ontwikkelde (en in Vlaanderen erg zeldzame) blauwgraslanden met oa. 5 soorten orchideeën. Ook de demonstratie met de compostkeerder was voor velen erg interessant om te zien. Nadien werd nog lustig nagepraat bij een drankje aan het Natuurpunt bezoekerscentrum van de Groene Vallei. Voor wie dit alles helaas heeft gemist, is er goed nieuws: volgend jaar in juni organiseren we opnieuw een workshop & excursie rond dit thema.

 

Presentaties

1. Hendrik Trekels - inleiding LIFE GV, prioriteiten en Poolse briketten

2. Naomi Breine - Beheerresten bij Natuurpunt

3. Maarten De Boever - Boerderijcomposteren

4. Joost Eens - Hergebruik compost praktijkvoorbeeld

5. Bart Vandecasteele - Veenvrije potgrond en biochar

6. Bram Vermeulen - LIFE GR4SS Bermgrasvergisting

7. Willy Verbeke - Grassco isolatiemateriaal

Meer informatie kan je vinden op: https://www.natuurpunt.be/pagina/nieuws-life-green-valleys

Deze workshop kadert in het LIFE project Green Valleys, met steun van de Europese Commissie.