Vijf technieken om de eikenprocessierups professioneel te bestrijden

De eikenprocessierups voelt zich steeds meer thuis in België. De brandharen van de rups veroorzaken zoveel klachten dat het beestje bekendstaat als de ‘terrorrups’. Op Ecopedia lees je hoe de bestrijding van de eikenprocessierups professioneel wordt aangepakt.

  1. Rupsen wegzuigen

Professionele bestrijding van eikenprocessierupsen gebeurt doorgaans door de net uitgekomen rupsen op te zuigen door middel van industriële zuigers. De veiligheid van de arbeiders primeert hierbij. Zo kan er best gewerkt worden met een overdrukmasker met luchttoevoer, wegwerpoverals, wegwerphandschoenen, dikke overhandschoenen en rubberen laarzen.

  1. Wegbranden

Vroeger werden nesten van eikenprocessierupsen ook verbrand, maar dat is geen aan te raden bestrijdingstechniek. Door de turbulentie veroorzaakt door de gasbrander en de warme lucht worden brandharen overal rond geblazen.

  1. Chemische bestrijdingsmiddelen

Voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare besturen moet een afwijking op het verbod op bestrijdingsmiddelen aangevraagd worden.

  1. Biologische bestrijdingsmiddelen

Vaak worden biologische bestrijdingsmiddelen op basis van Bacillus thuringiënsis (Bt) gebruikt, die de darmwand van de rupsen perforeert. Het grote nadeel is

dat deze methode niet selectief is: alle rupsen die de bacterie opeten sterven. Dit kan dus een grote impact hebben op de biodiversiteit.

  1. Natuurlijke vijanden inzetten

Stimuleer de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups via een gericht berm-, natuur- en landschapsbeheer. Dat kan de pieken in de rupsenpopulatie sterk afzwakken. Dat gaat van het aanleggen van bloemenrijk grasland in de buurt tot mezennestkasten en broedkasten met rupsennesten waar sluipvliegen en -wespen wel kunnen uitvliegen, maar de eikenprocessievlinders niet.

Lees meer op Ecopedia

Dit is een ingekorte versie van de Ecopediafiche over de eikenprocessierups. De volledige informatie vind je via Ecopedia.be/dieren/eikenprocessierups.

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Beleid & Innovatie