In vijf stappen boomzaadjes planten met de zaaistok

Auteur: Robbie Goris  | Dit atikel verscheen eerst in bosrevue

Nu fijnsparren het loodje leggen en ook andere boomsoorten in de problemen komen, is het hoog tijd om over verjongingstechnieken na te denken. Weerbaar bos, strooiselverbeterende boomsoorten en kwaliteitshout rollen over vele tongen, maar eerst moet dat jong grut wel aan water geraken in de bodem. Een gezaaide boom schijnt een betere wortelontwikkeling te garanderen dan een geplante. Kunnen we met dat zaaien zelf aan de slag?

Natuurlijk kan je elk boomzaadje met de hand in de grond stoppen. Het vele buigen dat daarbij hoort, is niet aantrekkelijk. Of je kan beroep doen op gespecialiseerde zaaimachines, bosploegen of andere krabbende bewerkingen. Niet meteen de technologie die je zelf rustig uitprobeert.

En net daarom is de zaaistok interessant. Dat is een metalen buis met een handvat en een trechtertje bovenaan, en een snaveltje met een voetpedaal onderaan. Het werktuig blinkt uit in zijn eenvoud om eikels of hazelnoten te zaaien.

Hoe gaat dat zaaien precies in zijn werk?

  1. Eerst duw je de punt in de grond met de voetpedaal.
  2. Eens de plantbuis op de juiste diepte zit, laat je een eikel of een noot in de buis vallen.
  3. Nu trek je de buis schuin in de richting van de voetpedaal en haal je ze weer uit de grond, wat maakt dat het zaad op de juiste diepte terecht komt.
  4. Best nog even aantrappen met de voet opdat de wilde dieren dat snoepje niet direct zien liggen.
  5. En op naar de volgende.

In combinatie met een heuptasje waarin je de boomzaden mee door het bos neemt, krijg je zo heel wat bomen gezaaid op een rustige namiddag!

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Bosbeheer