“Steeds meer kettingzaaggebruikers met ECC-certificaat”

In totaal zijn er 4351 European Chainsaw Certificates (ECC) behaald in België sinds 2013. Dat betekent dat zo’n 3000 certificaathouders kunnen aantonen dat ze de kennis en vaardigheden hebben om veilig te werken met de kettingzaag volgens de European Chainsaw Standards (ECS).

“De stijging valt te verklaren door de verplichting door Natuur en Bos vanaf 2019”, vertelt Kris Hofkens. Hij is lesgever bomenbeheer bij Inverde en coördineert daar de ECC-certificering. “Sinds dan moet iedereen die in openbare bossen werkt met een kettingzaag hun vaardigheden bewijzen met een ECC1 of ECC2. Dat geldt voor iedereen: van exploitanten en eigen werknemers tot vrijwilligers.”

Waarom is een certificaat zo belangrijk?

“Helaas gebeuren er jaarlijks nog dodelijke ongelukken”, vertelt Kris. “Het doel

is om ongelukken met kettingzagen zoveel mogelijk te voorkomen. En met zo’n certificaat bewijs je dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt verworven om zo veilig mogelijk met een kettingzaag te werken.”

Welke zijn de meest voorkomende ongevallen die gebeuren met een kettingzaag?

“Snijwonden, al-dan-niet door kick-back. Dode takken die naar beneden komen en op de zager, helper of een passant vallen. Wegslingerende takken. Dat zijn de meest voorkomende ongevallen. Tijdens de opleiding en het examen leer je stilstaan bij deze risico’s en hoe ze te vermijden. ”

Welke tips kan je meegeven?

“Het werken met de kettingzaag blijft gevaarlijk werk. Er zijn altijd heel wat risico’s aan verbonden. De juiste werktechniek samen met aangepaste persoonlijke beschermingsmiddelen (of PBM’s) zijn zeer belangrijk. En voordat je aan zo’n werkzaamheden begint, is het nodig om stil te staan bij de risico’s. Dat doe je door middel van een risicoanalyseformulier met noodprocedure.”

“Het is zeker een goede zaak om een ECC-certificaat te hebben. Maar het belangrijkste blijft dat ze het ook toepassen op de werkvloer. Dat ze er ook hun werktechniek in de praktijk aan aanpassen. En dat ze dus veiliger aan de slag gaan. Dat hoeft daarom niet tijdrovender te zijn dan de vertrouwde manier waarop ze werken. Veiligheid primeert.”

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Materiaal & Veiligheid