Prehistorisch kopschildkreeftje duikt na 100 jaar weer op

Vorige zomer ontdekte de nietsvermoedende boswachter van het Limburgse Bosland een populatie kopschildkreeftjes. Een historische vondst, want dit prehistorisch schaaldiertje was al bijna 100 jaar lang verdwenen in België. Inverdelesgever en natuurexpert Rollin Verlinde was erbij toen onderzoekers de populatie bestudeerden en stalen namen. En hij legde de unieke populatie beestjes vast op foto. 

“Het bijzondere beestje is 5 cm lang en ziet er inderdaad voorhistorisch uit”, vertelt Rollin. “Het heeft wat weg van een degenkrab en is volgens fossielen in 180 miljoen jaar niet veranderd. Ter vergelijking: de Tyrannosaurus rex leefde 66 miljoen jaar geleden.”

Overleven in karrensporen

“De bladpootkreeftjes, waar deze soort toe behoort, kenden hun hoogtepunt voor er vissen waren, zo’n 400-500 miljoen jaar geleden. Vissen zijn echter geduchte predatoren, waardoor er tegenwoordig heel weinig bladpootkreeftjes zijn overgebleven. Ze komen vooral voor waar vissen niet overleven, zoals droogvallende plassen en karrensporen. Er zijn overigens een hele rist soorten die vissen ontwijken, zoals salamanders en rugstreeppadden.“

Een poel vol leven

“Omdat kopschildkreeftjes in zeer tijdelijke poelen moeten zien te overleven is hun ontwikkeling razendsnel. Na een fiks zomers onweer stroomt de plas vol, de eitjes van vorig jaar komen uit en in enkele weken zwemt de plas vol met levende fossieltjes die zelf weer eieren leggen. Ook watervlooien, mosselkreeftjes, rader- en klokdiertjes en allerlei soorten die er de vraatzuchtige vissen ontvluchten komen uit hun eitjes en al snel bruist het in zo’n poel van het leven. De plas droogt vervolgens op en dan is het wachten tot de volgende zomer, want ’s winters is het te fris voor deze soort.

Kom je een poel kopschildkreeftjes tegen? Meld het dan vooral aan je lokale natuurbestuur. Wetenschappers zijn erg benieuwd of er nog meer vindplaatsen zijn in onze regio.” 

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Natuurkennis