“Mijn carrièreswitch groeide samen met de opleiding”

Ex-cursist Sarie getuigt over de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting

Sarie Van der Aa volgde in 2017 de eerste editie van de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting. Ze werkte toen nog voor de Stad Antwerpen. Tijdens de opleiding ruilde Sarie 't Stad in voor natuur. Ondertussen is ze zelfstandige als projectcoach vergroening en ontwerpbegeleider ontharding. Met veel plezier vertelt ze over haar ervaringen met de opleiding.

Zou je de opleiding aanraden?

Sarie: “Ja! Ik heb de opleiding Ecologische Tuin- en landschapsinrichting al aan veel mensen aangeraden! De opleiding verruimt echt je ecologische kennis. En na de opleiding ben je in staat om klanten plannen, beheer en advies te geven over ecologische tuin- en landschapsinrichting. Een pak ex-cursisten doen nu ecologische tuinaanleg of onderhoud.

Het is ook gewoon heel fijn om tijdens de opleiding met dat ecologisch aspect concreet aan de slag te gaan, via de verschillende opdrachten. Het blijft op die manier niet theoretisch, maar net heel concreet. Je mede-cursisten en lesgevers worden ook een onderdeel van je netwerk. Zelfs na de opleiding kan je bij hen terecht met vragen. En de opleiding is natuurlijk gewoon heel gezellig!”

Pas je wat je hebt geleerd tijdens de opleiding nu toe in je werk?

Sarie: “Ik pas de dingen die ik heb geleerd zeker toe in mijn werk. Voor de opleiding werkte ik als zelfstandige in de culturele sector. Ondertussen ben ik expert in participatie en focus me nu vooral op ecologisch advies. Die carrièreswitch is samen met de opleiding gegroeid.

Ik werk nu vaak samen met steden en gemeenten die wijken klimaatadaptief willen aanpakken, samen met burgers. We gaan dan echt kijken hoe we met water, groen en ontharding een hele wijk kunnen veranderen en helemaal anders gaan inrichten. Ik neem dus altijd verschillende thema’s die ik heb meegekregen in de lessen mee in mijn projecten.”

"Ik heb veel geleerd, niet alleen van de lesgevers maar ook van mijn mede-cursisten."

Hoe heb je de opleiding gevonden?

Sarie: “Ik zocht een nieuwe uitdaging. Eén met een ecologische insteek, want ik ben van opleiding biologe. Toevallig ontdekte ik de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting, via mond-aan-mond reclame. Net op het moment dat de opleiding van start ging! Daardoor heb ik ook de eerste lesdag gemist. Maar ik ben dus heel blij dat ik de opleiding heb gevolgd.”

Wat vond je van de opleiding?

Sarie: “Ik vond de opleiding heel interessant. Eén van de voordelen is dat een dag niet alleen uit theorie bestaat. Op één dag zie je ook telkens hoe de theorie in de praktijk wordt omgezet. Door de combinatie met de opdrachten achteraf, word je verplicht om echt zelf over die theorie na te denken en toe te passen in concrete projecten of voorbeelden.”

Een lesdag Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting

Hoe zag zo’n lesdag eruit?

Sarie: “Elke lesdag vindt plaats op een andere plek. De dag begint altijd met een out-of-the-box oefening. Je verkent individueel en in stilte de omgeving. Daarna beschrijf je in één woord wat die omgeving met je doet.

Nadien is er inbreng van de cursisten. Eén van de cursisten geeft een boekbespreking. Iemand anders stelt een oefening rond hun gebied voor. Daar geven de lesgevers en cursisten dan feedback op. Zo krijg je veel nieuwe invalshoeken mee. Op die manier heb ik veel geleerd, niet alleen van de lesgevers maar ook van mijn mede-cursisten.

Dan is het tijd voor theorie. Die wordt gegeven door de thematische lesgever van die dag. Daarna bekijken we dat in de praktijk. Je ontdekt dan hoe jij je ontwerp van je tuin of landschap kan laten beïnvloeden door het thema van de dag.”

"Elk  thema is een andere bril waarmee je naar je gebied kijkt."

Hoe zit het juist met het gebied dat je moet onderzoeken tijdens de opleiding?

Sarie: “Er werd op voorhand meegegeven dat je één groot en één klein gebied moest kiezen om te onderzoeken tijdens de opleiding. De meeste cursisten kozen hun tuin als hun klein gebied. Ik had geen eigen tuin, dus ik ging voor die van mijn ouders.

Mijn grote gebied was het Rivierenhof in Deurne. Ik maakte een afspraak met de beheerder en stelde hem vragen. Over het beheer van de site, welke filosofie ze volgen, welke stappen ze ondernemen doorheen het jaar en meer. Omgekeerd hield ik hem op de hoogte en deelde wat ik ontdekte tijdens mijn onderzoek voor de opleiding. Zo kon ik ook meteen tips en advies geven.”

Het Rivierenhof in Deurne

Wat houdt zo’n onderzoek dan in?

Sarie: “Na elke les krijg je een opdracht over het thema van die les. Bij het thema bos moet je bijvoorbeeld onderzoek doen rond bos. Van aanwezige soorten en huidig beheer tot welk beheer beter zou zijn. Je maakt dan een visie over waar je naartoe wil met dat bos. Aan de hand van die visie moet je dan een soort beheerplan of beheervisie ontwikkelen.

Op die manier is elk thema een andere bril waarmee je naar je gebied kijkt. Met dat thema kan je dan ook zelf experimenteren in je gebied. Want dat is denk ik net heel leerrijk, dat je meteen de resultaten merkt van je ingrepen.”

"Bij mede-cursisten kan ik nog steeds terecht met vragen, zonder dat daar een oordeel aan vasthangt."

Wat was het profiel van je mede-cursisten?

Sarie: “Het profiel van de cursisten was erg uiteenlopend. Van architect tot kinesist. De meesten hadden net als ik de ambitie om hun carrière om te gooien. Dat is gelukt. Bij iedereen is de opleiding een aanleiding geweest om professioneel verder te gaan met ecologische tuin- en landschapsinrichting.

Heb je nog contact met hen?

Sarie: “Ik heb nog contact met al mijn mede-cursisten. Wij gaan jaarlijks op ‘tuintrip’. Vorig jaar was dat naar Engeland. Af en toe spreken we ook eens af om iets te drinken, bij iemand thuis.

Met sommige mensen werk ik ook samen op professioneel vlak. Dat is ook heel fijn, dat je nog altijd bij dezelfde mensen terecht kan. Er is ook een soort vertrouwen opgebouwd waardoor je weet dat je bij hen terecht kan met professionele vragen, zonder dat daar een oordeel aan vast hangt.”

Wil je zelf ook de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting volgen?

Lees alle praktische info over de opleiding