Inverde start pilootproject Tuinrangers voor meer biodiversiteit

Tuinrangers zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die je meenemen op safari in je eigen tuin. Samen met de tuinranger ga je met vlindernet en vergrootglas op zoek naar verrassend tuinleven. En krijg je advies op maat voor een nog meer natuurvriendelijke en klimaatrobuuste tuin.

Natuurvriendelijke tuinen zijn terecht een trend. Want elke tuin kan een viersterrenhotel met koud buffet zijn voor roodborstjes, egels, waterjuffers en talloze andere fascinerende dieren. Bovendien kan zo’n tuin beter tegen droogte en hitte. Kortom: win-win. Toch blijft het voor veel mensen moeilijk om de stap te zetten. Want een saai gazon omvormen tot een bloemenrijk graslandje, hoe begin je daar nu concreet aan? Dit is waar de tuinrangers het verschil willen maken.

Waregem, Sint-Niklaas, Zwalm, Brakel, Geraardsbergen, Leuven, Turnhout, Boom, Kalmthout en Genk. Dit zijn de 10 steden en gemeenten die instappen in het pilootproject van Inverde en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Per gemeente stellen we een rangerteam samen van 2 tot 10 enthousiaste tuinliefhebbers met een hart voor de natuur. Na een korte maar intensieve opleiding van 6 dagen zijn onze tuinrangers klaar voor hun eerste tuinsafari. Gewapend met een rugzak vol safarimateriaal en handige infofiches over de aanleg van een bloemenweide, een gemengde heg, …

Op dit moment gaan we in de verschillende pilootgemeenten op zoek naar kandidaten die uit het juiste hout gesneden zijn. De ideale tuinranger (m/v/x) heeft enige ervaring met tuinieren, veel goesting om bij te leren over tuinnatuur en het nodige enthousiasme om die passie door te geven aan jong en oud. Het helpt ook als je een beetje overweg kan met een smartphone en Facebook. Is je interesse gewekt en wil je meer weten: www.tuinrangers.be.

Meer info