Handgereedschap in topconditie in drie stappen

Handgereedschap dat in bos- en natuurbeheer wordt gebruikt, heeft regelmatig nood aan wat liefde en onderhoud. Zo blijft het in optimale conditie, gaat het lang mee en vooral, werkt het op de manier zoals het bedoeld is: efficiënt en met weinig kracht. Want alles buiten die optimale werking is lastig, vermoeiend en soms ook onveilig. 

Roest: beter voorkomen dan genezen 

Roest is de vijand van alle gereedschappen, van spades over kapmessen tot snoeischaren. Voor snijdende werktuigen is roest nefast, want het oxidatieproces tast het metaaloppervlak aan. Hoe langer het roesten aanhoudt, hoe dieper de roestputten en hoe meer last je zal hebben om het werktuig opnieuw scherp te krijgen. Maar zelfs bij een simpele spade is roest niet fijn, want het metaal glijdt niet goed meer door de grond en je wordt sneller moe. Daarom is het best om handgereedschap na elk gebruik met wat olie te bedekken. Kruipolie, Ballistol, fijne machine-olie … elk soort olie is beter dan geen olie!

Hars en gom tegengaan 

Bij de handzagen zoals Japanse trekzagen of stokzagen kan je best tijdens het werken wat Ballistol of heggenschaarspray op het zaagblad spuiten. Zeker bij boomsoorten zoals Douglasspar of zoete kers. Dat voorkomt dat hars en gom zich gaan afzetten achter de snijtanden, waardoor de weerstand van het zaagblad in de snede fel verhoogt. Als het al te laat is, moet je ontharser of een sterke ontvetter gebruiken om alle aanslag te verwijderen.

Bescherm je snijdende werktuigen 

Snijdende werktuigen zoals bijlen en kapmessen zijn dankbaar als hun snede tijdens het transport wordt beschermd. Dat kan met een mooie lederen beschermhoes, maar een houten beschermer of zelfs wat karton en plakband kunnen beschadiging van de snede voorkomen.

 Hoe je handgereedschap zoals een bijl optimaal slijpt, kan je nalezen op www.ecopedia.be/een-bijl-slijpen 

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Materiaal & Veiligheid