Hameren moet een beetje pijn doen

Bomen merken die moeten verwijderd worden bij de dunning of de eindkap. Dat is blessen, ook wel bekend als schalmen of hameren. Het resultaat: een selectieve kapping die de blijvende bomen meer ruimte geeft. Wil je zelf aan de slag met hameren? Onze bosbeheerexpert Martin Winnock geeft enkele tips.

1. Toekomstbomen wijzen de weg

Werk met toekomstbomen. Die bomen zijn in het toekomstige bos het belangrijkst, in ecologisch, economisch of esthetisch opzicht. Door toekomstbomen te markeren krijg je zicht op de aanwezige kwaliteit en mengverhouding. En het is goed voor de communicatie met bosarbeiders en bezoekers.

2. Een bos is aan dunning toe als de toekomstbomen om ruimte vragen

Hoe snel je opnieuw moet dunnen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd van de bomen, de boomsoort en de groeiplaats. Wil je inschatten wat de snelheid is waarmee de kruinen van bomen in horizontale richting dichtgroeien? Halveer de snelheid van hoogtegroei en je hebt een goede benadering. Zo leer je dat de zijtakken van jonge eiken van 30 jaar oud vaak met gemak 25 cm per jaar uitgroeien.

“Je kan nu eenmaal niet alle jonge bomen laten staan.”

3. Hameren moet een beetje pijn doen

Je moet pijnlijke keuzes maken bij het hameren ten voordele van toekomstbomen. Want je kan niet alle mooie bomen laten staan. Twijfel je of een boom een concurrent is? Dan moet je hem hameren. Zo weet je zeker dat je voldoende stuurt in de ontwikkeling van je bos.

4. Werk steeds met vaste ruimingspistes

Ruimingspistes zijn gereserveerde stroken in het bos, met een breedte van 3-4 meter, die aansluiten op het boswegennetwerk. Bij de houtoogst rijden machines uitsluitend op deze pistes. Ook kabels, kranen of trekpaarden worden gebruikt om het hout te verplaatsen. Dankzij vaste ruimingspistes rijden zware machines niet kriskras door het bos. Zo beperk je schade door bodemverdichting.

Deze opleiding mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema duurzaam bosbeheer