Hagen en heggen heroveren het landschap

Auteur: Bertrand Goethals | Kerk & Leven

Hagen en heggen hebben heel wat te bieden. Ze zijn een lust voor het oog, een voedselbron en goed voor de biodiversiteit. Daarom dat ze aan belang winnen en de aanleg en het beheer terug opgenomen wordt.

In het verleden waren er veel heggen in het landschap aanwezig. Door het niet beheren en verwijderen zijn ze sterk achteruit gegaan. “Nochtans spelen wilde heggen een verbindende rol in de natuur”, zegt Margot De Groote van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. “Voor dieren vormen ze een snelweg tussen diverse stukken natuur. Ze zijn dan ook een essentieel onderdeel van de ecologische infrastructuur in het landschap.”

Een strakke haag en een bloeiende heg

De Regionale Landschappen willen dan ook dat zo veel mogelijk mensen zelf een haag of heg aanleggen. Bij Inverde geeft lesgever Valentijn De Cock opleidingen over de aanleg en het beheer van hagen en heggen. “Een haag is strak geschoren en een heg is wild”, vertelt Valentijn. “Je scheert de haag best twee keer in het groeiseizoen. Een heg snoei je maar om de paar jaar. Zo krijgt die de kans om te bloeien en eventueel bessen voort te brengen. Dat lokt tal van insecten en vogels zijn dankbaar om meer nestgelegenheid.”

Meer fauna en flora in de tuin

Volgens Valentijn is het belangrijk om bij de keuze voor een haag rekening te houden met diverse soorten. “Een gemengde haag is goed voor fauna en flora in de tuin”, weet hij. “Afhankelijk van de grondsoort en de gewenste hoogte van de haag kies je best voor soorten als Gelderse roos, kornoelje, meidoorn, hazelaar, spork, sleedoorn of vlier.” Je doet de natuur het grootste plezier met een gevarieerde haag. En een combinatie van verschillende soorten zorgt ook meteen voor een langdurige en afwisselende bloei. Zo is er in je tuin altijd iets moois om naar te kijken.

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Materiaal & Veiligheid