Ex-cursist Sarie blijft enthousiast over Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting

Sarie Van der Aa volgde de eerste editie van de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting. Ze werkte toen voor de stad Antwerpen. Tijdens de opleiding ruilde Sarie stad in voor natuur. Ondertussen is ze zelfstandige als projectcoach vergroening en ontwerpbegeleider ontharding. Met veel plezier vertelt ze over haar ervaringen met de opleiding.

Hoe heb je de opleiding gevonden?

Sarie: “Ik zocht een nieuwe uitdaging. Eén met een ecologische insteek, want ik ben van opleiding biologe. Toevallig ontdekte ik de opleiding, via mond-aan-mond reclame.”

Wat vond je van de opleiding?

Sarie: “Heel interessant! Eén van de voordelen is dat een dag niet alleen uit theorie bestaat. Je bekijkt ook telkens hoe de theorie in de praktijk wordt omgezet. Door de combinatie met de opdrachten achteraf, word je verplicht om over de theorie na te denken en toe te passen in concrete projecten of voorbeelden.”

Pas je wat je hebt geleerd toe in je werk?

Sarie: “Ja, zeker! Voor de opleiding werkte ik als zelfstandige in de culturele sector. Ondertussen ben ik expert in participatie en focus me nu vooral op ecologisch advies. Die carrièreswitch is samen met de opleiding gegroeid.

Ik werk nu samen met steden en gemeenten die wijken klimaatadaptief willen aanpakken, samen met burgers. We bekijken dan hoe we met water, groen en ontharding een hele wijk kunnen veranderen en inrichten. Ik neem dus altijd verschillende thema’s uit de lessen mee in mijn projecten.”

Zou je de opleiding aanraden?

Sarie: “Ja! Ze verruimt echt je ecologische kennis. En nadien ben je in staat om klanten plannen, beheer en advies te geven over ecologische tuin- en landschapsinrichting. Een pak medecursisten doen nu ecologische tuinaanleg of onderhoud. Je medecursisten en lesgevers worden ook een onderdeel van je netwerk. Zelfs na de opleiding kan je bij hen terecht met vragen.”

Dit is een ingekort artikel. Lees het volledige interview met Sarie.

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Natuurbeheer & Ontwerp