Boswachtersopleiding zit in de lift: Online opleiding Natuurmanagement boomt

Vijf maanden online les volgen voor een droomjob in de natuur? Het klinkt wat tegenstrijdig. Toch is de boswachtersopleiding populairder dan ooit, precies dankzij deze formule. Maar vroeg of laat moet je als aspirant-boswachter toch écht de natuur in. Dat deed de coronalichting tijdens een excursie op de Kalmthoutse Heide.

Tijdens de lockdown herontdekten veel Vlamingen hun liefde voor de natuur. Net als Jasmine Aelvoet (41). “Als boekhouder was ik uitgekeken op spreadsheets”, vertelt ze. “Tot ik ontdekte dat er een opleiding bestond om boswachter te worden. En dat het grotendeels online kon. Ik schreef me meteen in.”

Online uitdaging

De opleiding tot boswachter bestaat uit een basisjaar Natuurmanagement en een specialisatiejaar boswachter. In 2021 waren er 331 cursisten Natuurmanagement, dat is 76% meer t.o.v. de vorige lichting. Jasmine is een van de 102 cursisten die dit jaar de online opleiding volgt bij Inverde. 

“Deze opleiding organiseren we als een blended leren-concept. Dat is een combinatie van online les, begeleiding op afstand en excursies,” vertelt Sarah Rousseaux, lesgever bij Inverde. De theorie studeren de cursisten met behulp van lesvideo’s, quizzen en oefeningen online. 

Interessante uitwisselingen

“Dat klinkt onpersoonlijk”, vertelt Jasmine. “Maar dat is het niet. Tijdens verschillende live webinars hebben we contact met de lesgever en stellen we vragen. In de Facebookgroep wisselen we uit met andere cursisten. Ook daar dagen de lesgevers ons uit met interessante artikels en oefeningen.”

Het eerste jaar van de opleiding eindigde met een excursie op de Kalmthoutse Heide. “Zelfs een deel van de excursie verliep digitaal”, lacht Sarah Rousseaux. “In kleine groepjes volgden de deelnemers een vast pad. Onderweg activeerden ze filmpjes met QR-codes.” Zo kregen ze virtueel uitleg en opdrachten. Daarna ontmoetten ze lesgever Sarah Rousseaux voor het eerst, in levenden lijve. 

Deze opleidingen mag je zeker niet missen

Ontdek het volledige aanbod opleidingen in het thema Natuurkennis